Najava akcije: HRVATSKA: PARK PRIRODE – PAPUČKI JAGLACI - 17.03.2023

Petak/subota/nedelja, 17/18/19. mart 2023.

Kada se pomenu Vojvodina i Slavonija, prva pomisao je ravnica, a druga, verovatno, Panonsko more. Sledi pitanje: Šta će planinari u ravnici? Voda je otekla, ali nije odnela zelena ostrva poput Fruške gore i Papuka.

Papuk je sa svojih 953 mnv drugi po visini u Slavoniji. Parkom prirode proglašen je 1999. godine. Šumska vegetacija pokriva više od 96% područja. Dominantna je bukva, a ovde žive gotovo svi predstavnici srednjeevropske faune. Pre oko 200 godina bilo je medveda, vukova, risova, a čovekov boravak su preživeli: jeleni, srne, divlje svinje, lisice, kune i ostali, koje čovek nije stigao da uništi. Među njima su i brojne vrste ptica. Na sreću, čovek je bio slep za slepe miševe.

Na ovome području raste oko 1300 vrsta biljaka. Oko 150 godina stare šume bukve i jele zaštićene su 1966. godine.

Zbog prirodnih lepota, Jankovac je zaštićen još 1955. godine. Godine 1948. Rupnica je proglašena za Prvi geološki park u Hrvatskoj. Stari hrastovi (420 i 500 godina) visine oko 33 metra, postali su spomenik prirode 2005. godine. Na Papuku ima srednjovekovnih tvrđava i sedam starih gradova, od kojih je najočuvaniji Ružica.

Ove godine se po četrdesetprvi put održava akcija Papučki jaglaci (jagorčevina). O njoj najbolje govore podaci iz prethodnih godina. Godine 2019. bilo je preko 3000 učesnika iz 66 udruženja iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske. A onda je stigla korona pa se taj broj drastično smanjio, ali planinari su dolazili iako se zvanično akcija nije održavala. Ipak, prošle godine taj se broj popeo na 2000. Među njima su bila i tri planinara „Kablara“ i dva planinara „Rujna“. Iskoristili smo priliku da se pored Papuka popenjemo i na najviši vrh Psunja (985 mnv) koji je i najviši vrh Slavonije.

Zbog masovnosti, ove godine će akcija prvi put biti dvodnevna.

PLAN AKCIJE:

Petak, 17. 03. 2023. god.

15:00 - Polazak iz Čačka od lokomotive. 

15.30 - Polazak iz G. Milanovca od crkve.

Doći 15 minuta ranije.

Molim vas da ulazimo u minibus po redosledu dolaska.

PETAK: Vožnja do Šida. Imaćemo jednu pauzu, po potrebi više kraćih. U Šidu ćemo prenoćiti u restoranu „Anđelin san“ u visekrevetni sobama. U cenu je uključen doručak.

SUBOTA: Ustajanje u 05:00, doručak i nastavak vožnje do Londžice (kod Našica) i Međe (kod Orahovice), odakle u 09:00 sa vodičem i planinarima PD „Krndija“ krećemo na najviši vrh Krndije – Kapavac (790 mnv). Posle ovoga vrha idemo na sledeći, Petrov vrh, koji se nalazi u blizini. Ovo je lagana akcija pogodna za sve planinare, a na licu mesta ćemo se dogovoriti da vreme trajanja akcije bude oko 4-5 sati. Posle akcije, vožnja do mesta Gazije gde nam je smeštaj u Planinarskoj kući Tivanovo (HPD Sunovrat, Đurđenovo). Planinarska kuća je sa velikom salom, kuhinjom, sanitarnim čvorom i sobama na spratu. U cenu je uključen doručak.

NEDELJA: Ustajanje i doručak. Vožnja do mesta Velika gde prema planu domaćina, HPD „Sokolovac“, Požega, sa ostalim planinarima krećemo na jednu od 5 markiranih staza, po našem izboru. Ovim stazama se ne izlazi na najviši vrh Papuka. Otvaranje akcije je u 09:00, a polazak na stazu u 09.30. Po povratku, polazak za Čačak oko 17:00. Povratak je preko Požege, planirana je jedna pauza, po potrebi više manjih. Očekivani dolazak u Čačak oko 23:00.

NAPOMENE:

Kotizacija: Oko 6400 dinara i oko 22 evra (za popunjen kombi od 19 sedišta), uz obaveznu akontaciju od 5000 dinara, koja se na vraća u slučaju odustajanja, osim ako se nađe zamena. U cenu su uključeni troškovi putovanja, prenoćišta, osiguranja i takse.

Puno informacija i fotografija mogu se videti na https://planinarimo.info/papucki-jaglaci-2022/

Podaci o stazama na Papuku:

Staza br. 1: Staza jaglaca - 3 sata

Staza br. 2: Jankovac - 6 do 7 sati

Staza br. 3: Češljakovački vis - 6 do 7 sati

Staza br. 4: Trišnjica - 4 sata

Staza br. 5: Mališćak- 6 sati

Organizator:

Bato Radovanović1

Vodič:

Na stazi za vrhove „Krndije“ iz PD „Krndija“ – Našice

Vođa puta:

Bato Radovanović

Prijave na tel:

064/077.1271

Dokumenta:

Pasoš koji je važeći najmanje tri meseca nakon datuma povratka, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Ishrana:

U sopstvenoj režiji. U oba prenoćišta doručak je uključen u cenu. Po povratku sa Papuka u Veliku, odakle počinje i gde se završava akcija, može se ručati kod njihovog planinarskog doma po planinarskoj ceni (ručak sa vojničkog kazana).

Oprema:

Obuća i odeća prilagođena vremenskim uslovima, zaštita od padavina i vetra.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

PRAVA ORGANIZATORA: Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Objavljeno: February 28th,2023