NAJAVA AKCIJE: SEVERNA MAKEDONIJA
21-24. septembar 2023.

GALIČICA (Magaro - 2254mnv), JABLANICA (Crn kamen - 2257mnv), OHRID

 

Jablanica je planina u Republici Severnoj Makedoniji, dok jedan deo planine pripada Albaniji. Udaljena je 14 kilometara od Ohridskog jezera i grada Struge. Planinski greben je viši od 2000 metara u dužini od preko 50 km, a najviši vrh - Crn kamen, nalazi se u središtu planine i visok je 2257 m.

Nacionalni park Galičica je zaštićeno područje od 1958. god. na planini Galičici koja je deo Šarsko-pindskog planinskog lanca u jugozapadnom delu Severne Makedonije. Park obuhvata prostor imeđu Ohridkog jezera na zapadu i Prespanskog jezera na istoku. Oko 2/3 površine parka nalazi se na UNESCO-voj listi prirodne i kulturne svetske baštine. Najviši vrh je Magaro (2254 m).

Ohrid je grad u Severnoj Makedoniji, na severoistočnoj obali Ohridskog jezera i središte istoimene opštine. Ohridska opština se sastoji od grada Ohrida i još 28 sela koja zajedno imaju oko 55.000 stanovnika. Od 1980. godine su Ohrid i Ohridsko jezero na spisku svetskih baština UNESCO-a.

PLAN AKCIJE:

ČETVRTAK, 21. septembar: Noćno putovanje

Polazak iz Čačka od lokomotive u 21h. Vožnja Čačak – Niš – Vranje – Skoplje – Ohrid, uz više pauza planiranih u skladu sa potrebama i prolaznim vremenom putovanja.

 

PETAK, 22. septembar: Uspon na Galičicu (Magaro - 2254mnv) - Ohrid

Dolazak u Ohrid u jutarnjim satima, kraći odmor. Vožnja do prevoja Lipova livada (1630mnv), polazne tačke uspona na Galičicu. Izlazak na najviši vrh Magaro sa koga se pruža lep pogled na Ohridsko i Prespansko jezero.

Staza je kružna, srednje zahtevna, dužine oko 10km i oko 700 m visinske razlike pri usponu. Vreme prolaska staze oko 5 sati.

Silazak do vozila i kraća vožnja do manastira Sv. Naum, obilazak.

Sledi vožnja do Ohrida, smeštaj u aparmanima Kolevski (15 minuta pešice do centra grada), odmor, slobodno vreme.

http://www.apartmaniohrid-kolevski.com/

SUBOTA, 23. septembar: Uspon na Jablanicu (Crn kamen - 2257mnv)

Odlazak vozilom na polaznu tačku u selo Gornja Belica, priprema i polazak na uspon. Izlazak na najviši vrh Crn Kamen. Silazak do vozila istom stazom.

Staza je srednje težine, dužine oko 13km, uz visinsku razliku pri usponu od oko 1000 mnv. Vreme prolaska oko 7 sati.

Povratak u smeštaj, aktivnosti po želji (odmor, obilazak grada, kupanje...).

NEDELJA, 24. septembar: Ohrid, povratak

Ustajanje, pakovanje, napuštanje apartmana. Slobodno vreme za obilazak grada, kupanje i dr...

Oko 14:00 polazak za Čačak. Tokom putovanja planirane su usputne pauze u skladu sa potrebama i prolaznim vremenom putovanja.

Dolazak u Čačak u ponoćnim satima.

NAPOMENE:

Prijava: Zbog rezervacije smeštaj, najkasnije do ponedeljka 11. 09. 2023. godine, na 063 642 684 (Miroslav Bogdanović). Broj mesta ograničen. Prijavljeni se obavezuju da pre polaska organizatoru uplate akontaciju u isnosu od 80 € koja se usled odustajanja, posle roka za prijave tj. naručivanja vozila i rezervacije smeštaja, ne vraća, osim ako se nađe zamena.

Kotizacija: Oko 125 € na bazi 18 učesnika. Konačna cena zavisi od broja učesnika. Kotizacija obuhvata troškove prevoza, putarine, putno osiguranje, 2 noćenja u apartmanima, troškove lokalnog vodiča, ulaz u NP Galičica i organizacione troškove.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Na stazama nema vode za piće, potrebno je da svaki učesnik ponese dovoljnu količinu.

U povratku je planirana pauza u nekom restoranu, dovoljna da oni koji žele mogu da ručaju.

Dokumenta: Pasoš ili lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Putno osiguranje je obavezno za učesnike akcije i pribaviće ga organizator. Ukoliko neko od učesnika poseduje polisu putnog osiguranja, potrebno je da o tome obavesti organizatora prilikom prijave za akciju.

Oprema: Lični pribor i garderoba za višednevne akcije; obuća i odeća prilagođena stazi i vremenskim uslovima.

Organizator akcije i vođa puta: Miroslav Bogdanović - 063 642 684

Organizator zadržava pravo izmene plana.

PRAVA ORGANIZATORA: Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Objavljeno: September 2nd,2023