NAJAVA AKCIJE: JESENJI USPON NA RTANJ (Šiljak, 1565m)
Subota, 21. oktobar 2023.

Rtanj je planina kojoj se rado vraćamo, a u različitim godišnjim dobima staze Rtnja su uvek novi doživljaj. Za ovogodišnji jesenji uspon odabrali smo uspon severnom, a spust južnom stranom.

PLAN AKCIJE:

05:30 – Polazak iz Čačka, od lokomotive (doći 15 minuta ranije).

05:00 – Polazak iz G. Milanovca, od crkve.

Putovanje: Čačak – Kragujevac – Batočina – Paraćin – separacija Mirovo.

Oko 09:00 – Priprema za pešačenje i polazak na uspon.

Povratak za Čačak - u kasnijim satima (uz jednu pauzu prema raspoloživom vremenu).

Staza: Početak staze nalazi se preko puta glavnog parkinga kamenoloma “Unimer” Mirovo (363 mnv). Staza je dobro obeležena u oba pravca standardnom planinarskom markacijom. U prvom delu se kreće kolskim putrem, gde ga ubrzo zamenjuje prohodna šumska staza. Šumska staza i kolski put smenjuju se do 3,42 km kada se izlazi na prvi vidikovac na 750 mnv. Nakon toga staza se narednih 700 metara kreće grebenom uz konstantan uspon, a potom na 918 mnv opet ulazi u šumu. Na tačno 5,05 km od početka i 1132 mnv dolazi se do drugog izlaza iz šume i vidikovca. Nakon toga, kreće se kroz bukovu i četinarsku šumu do sedla koje se nalazi na 1363 mnv i na 6,38 km udaljenosti od starta. Nakon izlaska na sedlo, dobro obeležena staza vodi grebenom do vrha Šiljak.

Posle zadržavanja na vrhu, drugi deo staze u silasku vodi južnom stranom planine; najpre serpentinama, a potom se ulazi u šumu, gde se uzanom i delimično kamenitom stazom silazi do naselja Rtanj (599 mnv), gde će nas čekati vozilo. Na stazi je potrebna opreznost.

Dužina staze je oko 14 km, ukupan uspon oko 1200m, ukupan spust oko 1000m.

Vreme prolaska – oko 7 sati.

Prijave: Najkasnije do utorka, 17. oktobra, na sastanku ili na 064/146-7303 (Jelena Marković), uz obaveznu akontaciju od 1.500 dinara. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija: Oko 1.700 dinara na bazi popunjenog kombija od 20 sedišta, odnosno oko 2.300 din. na bazi popunjenog kombija od 15 sedišta. Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Ishrana/voda: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Na stazi nema vode za piće, poneti dovoljnu količinu (od 1,5 do 2 litra).

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2023.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena stazi i vremenskim uslovima, zaštita od hladnoće, padavina i vetra, rezervna odeća i obuća.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Svi učеsnici nа аkciјu pоlаzе dоbrоvоlјnо, nа sоpstvеnu оdgоvоrnоst, u sklаdu sа Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svојim zdrаvstvеnim i fizičkim spоsоbnоstimа, i uz pоštоvаnjе nаvеdеnоg plаnа. Таkоđе, оbаvеzа učеsnikа је dа sе pridržаvајu Prоtоkоlа о pоnаšаnju nа аkciјаmа PD “Kаblаr”.

Organizator akcije i vođa puta: Jelena Marković - 064/146.73.03

Objavljeno: October 9th,2023